Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο "μίδας" των τίτλων Γκουαρδιόλα

Τους 10 τίτλους ως προπονητής έφτασε ο Πεπ Γκουαρδιόλα με το 2ο Champions League της καριέρας του.
Ο Καταλανός τεχνικός, εκτός από αυτά τα 2 τρόπαια, μετράει 3 πρωταθλήματα από το 2008 που ανέλαβε την Μπαρτσελόνα, 1 κύπελλο Ισπανίας, 2 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ως εκ τούτου, έχει ένα λιγότερο από τον Γιόχαν Κρόιφ, αλλά με τα 2 Σούπερ Καπ (Ισπανίας και Ευρώπης) να πλησιάζουν, είναι πολύ πιθανό να τον προσπεράσει πριν την έναρξη της νέας σεζόν.

Ως παίκτης μετρά άλλα 16 τρόπαια και συνολικά έχει πανηγυρίσει 9 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 6 σούπερ καπ Ισπανίας, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 1 Διηπειρωτικό, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Επιπλέον, είναι μόλις ο 6ος άνθρωπος που ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει το εν λόγω τρόπαιο και ως παίκτης και ως προπονητής (από το 2009), μετά τους Μιγκέλ Μουνιόθ, Τζιοβάνι Τραπατόνι, Γιόχαν Κρόιφ, Κάρλο Αντσελότι και Φρανκ Ράικαρντ.
contra.gr

Φέργκιουσον: "Η καλύτερη ομάδα που έχω αντιμετωπίσει"

Ως την κορυφαία αντίπαλο της καριέρας του χαρακτήρισε την Μπαρτσελόνα ο Αλεξ Φέργκιουσον, εμφανώς απογοητευμένος για την έκβαση του τελικού στις δηλώσεις του μετά την ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
"Είναι η κορυφαία ομάδα που έχω αντιμετωπίσει ποτέ. Καμία άλλη δεν μας έχει παίξει έτσι. Περίμενα να τα πάμε καλύτερα, αλλά στο τέλος πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι νικηθήκαμε από μία καλύτερη ομάδα. Ηταν μια καλή σεζόν για εμάς με 2 παρουσίες στο 'Γουέμπλεϊ' (σ.σ. αναφέρεται στα ημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας). Είναι κρίμα που καταλήγει με τόσο απογοητευτικό τρόπο. Ομως δεν είναι ντροπή να χάνεις από την Μπαρτσελόνα. Αποδείξαμε ότι είμαστε μία καλή ευρωπαϊκή ομάδα, αλλά κάθε λίγο μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος με μία καλύτερη ομάδα από εσένα, όπως συνέβη. Σε αφήνουν ζαλίζουν με τις πάσες τους. Ποτέ δεν ελέγξαμε τον Μέσι, αλλά πολλές ομάδες τις τελευταίες σεζόν μπορείς να πεις ότι έχουν πάθει το ίδιο. Ο στόχος μας τώρα είναι να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Την επόμενη σεζόν ίσως βελτιωθούμε κι άλλο".

Στην παραδοχή της ανωτερότητας της Μπαρτσελόνα προχώρησε ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ, Νεμάνια Βίντιτς: "Δεν κάναμε αρκετά πράγματα για να τους προκαλέσουμε προβλήματα με την μπάλα. Δεν παίζουν με επιθετικό, διότι οι Βίγια και Πέδρο κόβουν από τα πλάγια, οπότε είναι εύκολο να μπερδέψουν την άμυνα. Παίζουν σπουδαίο ποδόσφαιρο και άξιζαν τη νίκη.

Ο Ρίο Φέρντιναντ τόνισε από την πλευρά του: "Θα μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα, αλλά η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη. Θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε καλύτερα σε 2 γκολ. Πιαστήκαμε στον ύπνο. Ο χρόνος θα δείξει εάν είναι η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, αλλά είναι σίγουρα σπουδαία ομάδα. Ηρθαμε για να νικήσουμε και ειλικρινά πιστέψαμε ότι μπορούσαμε. Αλλά στο τέλος η καλύτερη ομάδα νίκησε".

Μετά το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, ο Εντβιν φαν ντερ Σαρ δήλωσε: "Ηταν ένα παιχνίδι από τα λίγ.α Ποτέ δεν είναι ωραίο να χάνεις. Είχαν καλύτερες ευκαιρίες, αλλά κάναμε ένα-δυο λάθη και μας τιμώρησαν. Επρεπε να σκοράρουμε πρώτοι και δεν το κάναμε. Φυσικά δεν ήταν ο τρόπος που ήθελα να εξελιχθεί το τελευταίο παιχνίδι μου, αλλά δεν μπορείς πάντα να επιλέγεις πως θα εξελιχθεί το ποδόσφαιρο".
contra.gr

Μαθήματα "κυκλοφορίας" από την Μπάρτσα (videos)


Η αποθέωση της απλότητας. Τα παιδιά του Πεπ Γκουρντιόλα διδάσκουν ποδόσφαιρο κάνοντας τα προφανή. Πασάρουν κατά ριπάς, εκθέτοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία φαντάζει απέναντί τους μικρομεσαία ομάδα. (videos)
Το απλό είναι και το πιο δύσκολο έχει πει ο σοφός του ποδοσφαίρου και η ρήση αυτή βρίσκει εφαρμογή στο φαινόμενο Μπαρτσελόνα. Μια ομάδα που αρέσκεται να κάνει προφανή. Πάσα, πάσα, πάσα και γκολ. Το βράδυ του Σαββάτου στο Γουέμπλεϊ, θα περίμενε κανείς να δει τη Μάντσεστερ να προβάλει σθεναρή αντίσταση στην προσπάθεια της να αποδείξει πως υπάρχει αντίπαλον δέος. Μάταια όμως αφού οι παίκτες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δυσκολεύονταν από ένα σημείο και έπειτα ακόμη και να παρακολουθήσουν τις γρήγορες εναλλαγές της μπάλας από τους αντιπάλους τους.
Η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε 667 ολοκληρωμένες πάσες για την Μπαρτσελόνα στις 772 που επιχείρησαν συνολικά οι παίκτες της Καταλονικής ομάδας. Ποσοστό "ευστοχίας" 86%. Η σπουδαιότητα του επιτεύγματος αυτού ωστόσο γίνεται αντιληπτή αν συγκρίνει κανείς τις επιδόσεις των μεν με τους δε. Για παράδειγμα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ολοκλήρωσε 301 πάσες στις 419 που επιχειρήθηκαν, πασάροντας δηλαδή με ποσοστό ευστοχίας 72%. Με λίγα λόγια οι πρωταθλητές Ευρώπης πραγματοποίησαν 248 εύστοχες πάσες περισσότερες, απ' όσες επιχείρησαν συνολικά (εύστοχες και άστοχες) οι παίκτες της Γιουνάιτεντ.
Δείτε στο πινακάκι που ακολουθεί τα στατιστικά που αφορούν τις πάσες όλων όσοι αγωνίστηκαν:
Το στατιστικό της κατοχής αποδεικνύει και πάλι την ανωτερότητα της Μπάρτσα, με την Μάντσεστερ να καταφέρνει να κρατήσει την μπάλα μόλις για το 37% του συνολικού χρόνου που παίχτηκε ποδόσφαιρο. Εξάλλου οι “μπλαουγκράνα” πραγματοποίησαν 19 τελικές προσπάθειες την ώρα που οι Άγγλοι κατάφεραν να απειλήσουν μόλις 4 φορές την εστία του Βαλντές ενώ οι “κόκκινοι διάβολοι” δεν κατάφεραν να στήσουν τη μπάλα ούτε μια φορά στη γωνία του κόρνερ σε αντίθεση με τους Καταλανούς που κέρδισαν 6.
Δείτε στο πινακάκι που ακολουθεί τα βασικότερα στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης:
 
Δείτε στα videos που ακολουθούν τα τρία γκολ της Μπαρτσελόνα που αποτελούν προϊόν για σεμινάριο, αφού εφαρμόζεται -τουλάχιστον στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις- το πάσα, πάσα, πάσα και γκολ...


Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΚΑΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΣ...

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ Ο ΠΑΟΚ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗ ΤΟΥ ΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΕΙΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΛΙΜΟΒΙΤΣ(ΠΟΥ ΜΑΛΟΝ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ) ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕ 5-1 ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΒΟΛΟΥ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΑΘΗΚΕ ΑΤΥΧΟΣ ΣΤΗΝ 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΩΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΜΕ 0-2. ΕΤΣΙ ΒΓΗΚΕ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΗ ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΛ-ΟΦΣΑΙΝΤ ΤΟΥ ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΙΑ...