Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πόρτο 2003-2011

Το 2003 ένας άσημος αλλά ταλαντούχος Πορτογάλος, μαθητής του Μπόμπι Ρόμπσον, οδηγεί την Πόρτο στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA. Το 2011 ένας άσημος αλλά ταλαντούχος Πορτογάλος, μαθητής του Μπόμπι Ρόμπσον και του... μαθητή του Μπόμπι Ρόμπσον, οδηγεί την Πόρτο στην κατάκτηση του Europa League. Από τον Ζοζέ Μουρίνιο στον Αντρέ Βίλας Μπόας. Το Contra.gr αναλύει .

    Οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες από τη στιγμή που το πρώην "δεξί χέρι" του Special One αποφάσισε να αυτονομηθεί στον κόσμο της προπονητικής. Από την αρχή της σεζόν, όταν επέστρεψε στην Πόρτο και την ανέλαβε ως πρώτος τεχνικός για πρώτη φορά μετά την αρχική θέση του στην ομάδα το μακρινό 1996, ο Αντρέ Βίλας Μπόας κινείται στα χνάρια του Ζοζέ Μουρίνιο. Ο ίδιος δεν το παραδέχεται, ωστόσο τα πεπραγμένα του στην πρώτη γεμάτη προπονητική σεζόν του καθώς και τα μυριάδες αφιερώματα του παγκόσμιου Τύπου καταδεικνύουν μία διαφορετική αλήθεια.
    Τον περασμένο Αύγουστο, μετά την κατάκτηση του Σούπερ Καπ απέναντι στην πρωταθλήτρια Μπενφίκα, το Contra.gr είχε παρουσιάσει σε ένα εκτενές αφιέρωμα τον (τότε) 32χρονο προπονητή, επ' ευκαιρίας και της επιστροφής της Πόρτο στη 2η τη τάξει διοργάνωση της UEFA. Oi "δράκοι" είχαν να... υποβιβαστούν σε αυτό το ευρωπαϊκό τουρνουά από τον καιρό του Μουρίνιο. Και όπως συνέβη με τον νυν τεχνικό της Ρεάλ Μαδρίτης, έτσι και τώρα, η συμμετοχή στον θεσμό σημαίνει κατά έναν περίεργο νομοτελειακό τρόπο και κατάκτηση του τροπαίου!
    Με το ερωτηματικό γύρω από το μέλλον του Βίλας Μπόας να περιστρέφεται πάνω από την περίπτωσή του (το... πρωτότυπο κάθισε ακόμα μία σεζόν στην Πόρτο, με την οποία κατέκτησε το Champions League, προτού αποχαιρετήσει το πορτογαλικό λιμάνι για μεγαλύτερες προκλήσεις), η κατάκτηση του Europa League από τους πρωταθλητές Πορτογαλίας μας δίνουν την ευκαιρία να συγκρίνουμε τη φετινή νικήτρια ομάδα με αυτήν του 2003, που όπως και φέτος είχε κατακτήσει εκτός του Κυπέλλου UEFA και το πρωτάθλημα μετά από 3η θέση την προηγούμενη σεζόν, με πρωταθλήτρια ομάδα της Λισαβόνας (τότε η Σπόρτινγκ, τώρα η Μπενφίκα) και με το κύπελλο Πορτογαλίας σχεδόν στο "τσεπάκι" (τότε αντιμετώπιζε την αδύναμη Λεϊρία στον τελικό και νίκησε, τώρα αντιμετωπίζει την Γκιμαράες).

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου